Samenvatting
Oeuvre-box met 17 unieke documentaires over de Holocaust en de Tweede Wereldoorlog. Deze collectie omvat ondermeer films over Anne Frank, Westerbork, de Joodsche Raad, Joodse oorlogspleegkinderen, het Getto van Warschau, de Wannsee Conferentie, de nazi-jager Simon Wiesenthal en de rol van Nederlanders, waaronder de politie, tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Het is een omvangrijk en veelzijdig oeuvre, dat klassiek en tijdloos is, van documentairemaker Willy Lindwer, internationale Emmy Award- en Gouden Kalf winnaar. Het is een "monument in film' van een bijzonder tijdperk.
DVD 1 - 145 minuten
- 1. De Laatste Zeven Maanden, vrouwen in het spoor van Anne Frank, 73 min, 1988
De documentaire begint waar het dagboek van Anne Frank eindigt. Arrestatie, deportatie en vernietiging zijn de laatste ongeschreven hoofdstukken van het dagboek.
- 2. Anna's Stille Strijd, 54 min, 2010
De documentaire vertelt de nog niet eerder verfilmde geschiedenis van dove Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een uniek verhaal omdat mensen met een handicap vrijwel geen kans hadden te overleven.
- 3. Portret van documentairemaker Willy Lindwer, geschiedschrijver in film. 18 min. 2011
Ter gelegenheid van Willy Lindwer's 40-jarig jubileum als filmer maakte Deborah van der Starre in 2011 een portret van Willy lindwer.
DVD 2 - 162 minuten
- 1. Kamp van Hoop en Wanhoop, Getuigen van Westerbork, 1939-1945, 70 min, 1990
In de film vertellen overlevenden op aangrijpende wijze over hun verblijf in het kamp. Gelegen in Oost-Nederland, was het kamp het laatste station voor meer dan 100.000 Nederlandse Joden op weg naar de dood. Ruim 80% van de Nederlandse Joden werden gedeporteerd, het hoogste percentage in West-Europa.
- 2. Joodse Bruiloft in Bezettingstijd, 32 min, 1991
In 1990 werd bij toeval een uniek historisch 8mm filmpje ontdekt. Het goed bewaard gebleven filmfragment van 11 minuten, toont een op 25 mei 1942 gefilmde Joodse bruiloft.
- 3. Het Fatale Dilemma, de Joodsche Raad voor Amsterdam, 1941-1943, 60 min, 1995
De film vertelt de controversiële geschiedenis van Abraham Asscher en Prof. David Cohen.
DVD 3 - 150 minuten
- 1. Kind in Twee Werelden, de Joodse oorlogspleegkinderen, 60 min, 1993 De film portretteert drie verhalen van vijf Joodse kinderen die hun ouders in de oorlog verloren. Zij vertellen over hun oorspronkelijke Joodse wereld en in de wereld waar ze door de omstandigheden van de oorlog in terecht kwamen.
- 2. Kinderen van de Oorlog, 48 min, 1995 Deze documentaire werd opgenomen in Israel, Nederland en Slovenië en gaat over deze 'kind overlevenden'. Dat zijn Joodse kinderen die de oorlog hadden overleefd doordat ze onderduikkinderen of overlevenden waren van een van de naziconcentratiekampen.
- 3. Herinnering aan een Vermoord Kind, 42 min, 2012 De film is gebaseerd op het boek In Memoriam van Guus Luijters die samen met Aline Pennewaard de 18.000 uit Nederland gedeporteerde en vermoorde Joodse kinderen weer een naam en een gezicht gaf.
DVD 4 - 200 minuten
- 1. Zij deden hun plicht, 2 delen van 48 min, 2000 deel 1: Deportatie, deel2: Roof Tweedelige documentaire met interviews met niet-Joodse Nederlandse burgers (ambtenaren, politieagenten, treinbestuurders etc.) die hun positie tijdens de oorlog behielden en daarmee meewerkten en in zekere mate collaboreerden met de Duitse bezetter. De film bevat ook gesprekken met een aantal Joodse overlevenden.
- 2. Gered voor het Leven, 40 min, 1997 Samen met zijn Joodse strijdmakker Max Léons redde de niet-Joodse Achterhoeker Arnold Douwes tijdens de bezetting ruim tweehonderd Joodse kinderen. Douwes is één van Nederlands grootste, maar ook meest bescheiden verzetsmensen, die het eigenlijk nooit van belang vond zijn bijzondere verhaal te vertellen.
DVD 5 - 154 minuten
- 1. Holland, Vaarwel! De vernietiging van het Nederlandse Jodendom, 2 delen van 45 min, 2004 deel 1: De uitlevering, deel 2: Nog niets geleerd De tweedelige documentaire Holland,Vaarwel! voegt een schokkende dimensie toe aan het debat over het antisemitisme in de Nederlandse samenleving tijdens en kort na de Tweede Wereldoorlog.
- 2. Terug naar mijn Shtetl Delatyn, het verhaal van Willy Lindwer 's vader, 60 min, 1992 In de zomer van 1991 reisde documentairemaker Willy Lindwer samen zijn dochter Michal en met zijn vader Berl Nuchim Lindwer van Amsterdam naar Galicië, een regio die nu gedeeltelijk in Polen en de Oekraïne ligt. In de film wordt de route gevolgd die Berl Nuchim 61 jaar eerder maakte toen hij vanuit zijn shtetl Delatyn vertrok naar Amsterdam.
DVD 6 - 108 minuten
- 1. Dagboek van de laatste helden, de opstand in het Getto Warschau in 1943, 48 min, 1993 Vijf overlevende leden van het Joodse oppercommando van het Getto van Warschau in 1943 vertellen hun aangrijpende verhaal.
- 2. De Eenzame Strijd: Marek Edelman, de laatste held van het Getto van Warschau, 60 min, 1988 Documentaire over Marek Edelman, één van de meest heldhaftige Joodse strijders tijdens de Tweede Wereldoorlog.
DVD 7 - 108 minuten
- 1. Simon Wiesenthal: "Vrijheid is geen geschenk van de hemel", 60 min, 1994 Documentaire over de beroemde nazi-jager Simon Wiesenthal. Bijna vijftig jaar was Simon Wiesenthal met ongekende ijver en volharding bezig met het opsporen en voor het gerecht brengen van talloze nazioorlogsmisdadigers.
- 2. De Wannsee Conferentie, 11 miljoen ter dood veroordeeld, 50 min, 1992 11 miljoen Europese Joden werden op 20 januari 1942 ter dood veroordeeld in een luxe villa in aan de Wannsee in Berlijn. De massamoord op de Joden werd kort na deze conferentie begonnen toen de eerste treinen massaal vanuit allerlei landen in Europa naar de vernietigingskampen Auschwitz, Sobibor en Treblinka begonnen te rollen.
- 3. Noodkreet in Stilzwijgen, 52min, 2002 Had de massamoord op de Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog voorkomen kunnen worden als President Roosevelt van de VS, premier Churchill van Engeland en de media geluisterd hadden naar waarschuwingen van de getuigen van het eerste uur? Waarom negeerden ze deze boodschappers?
Bestellen
DVD |
|
Bestel!
|
Dvd, 7 disks, speelduur 1020:00 minuten |
|