Samenvatting
De veel geprezen regisseur Gus Van Sant (Kentucky, 1952) was al op zeer jonge leeftijd bezig met film. Tijdens zijn middelbareschooltijd maakte hij meerdere korte (experimentele) films op Super-8 formaat. Hij besloot zijn passie te volgen en ging studeren aan de kunstacademie van Rhode Island. Hier raakte hij geïnspireerd door toonaangevende regisseurs als Andy Warhol en Stanly Kubrick.
Na zijn opleiding werkte hij twee jaar in New York bij een reclamebureau. Met zijn verdiende geld maakte hij zijn debuutfilm ‘Mala Noche’ die warm werd onthaald op vele filmfestivals. Door de pers in Los Angeles werd deze film zelfs uitgeroepen tot beste onafhankelijke film van het jaar. Hij besloot dan ook zijn geluk in deze stad te beproeven.
Deze droomstart opende voor hem de deur naar Hollywood waar hij de kans kreeg om films te maken met een groter budget en een professionele cast en crew. Hij regisseerde in deze periode onder andere ‘Drugstore Cowboy’ en ‘To Die For’. Ook maakte Van Sant in die tijd de veelbekroonde arthouse klassieker ‘My Own Private Idaho’.
Bij het grote publiek werd hij echter pas bekend toen hij voor een Oscar werd genomineerd voor zijn regie in ‘Good Will Hunting’. Na dit succes besloot Van Sant terug te keren naar zijn woonplaats Portland (Oregon) om persoonlijkere films te maken.
Geïnspireerd op het bloedbad in Colombine regisseerde Van Sant de onconventionele film ‘Elephant’ waarmee hij een prestigieuze Gouden Palm won op het filmfestival in Cannes. Ook zijn volgende films ‘Last Days’, geïnspireerd op de laatste dagen van Nirvana zanger Kurt Cobain en ‘Paranoid Park’ over een jonge skater, werden voor deze hoge prijs genomineerd.
De met twee Oscars onderscheiden biopic ‘Milk’ betekende de terugkeer voor Van Sant in Hollywood. De film over de door Sean Penn gespeelde mensenrechtenactivist ‘Harvey Milk’ leverde hem zijn tweede Oscar nominatie op.
- Milk: Harvey Milk stond bekend om zijn strijd voor de rechten van homoseksuelen. Hij was een vriend, geliefde, politicus, vechter, icoon, inspiratiebron; een held voor het Amerikaanse volk. Zijn leven veranderde de geschiedenis en zijn moed veranderde levens.
San Francisco, jaren '70. Harvey Milk was de eerste openlijke homo die vocht voor gelijke rechten en mogelijkheden. Zijn derde poging als politiek strijder bracht hem de overwinning in 1977 en hij werd benoemd tot de directie van toezichthouders in San Francisco. Dit was niet alleen een overwinning voor homorechten, maar hij veranderde het doel van een vechter en werd een held voor alle Amerikanen.
Milk is een intiem portret van de laatste acht jaar van Harvey Milk's leven. Milk streefde zijn idealen na in een tijd waarin het rechtvaardig werd gevonden om vooroordelen en geweld tegen homo's te gebruiken. Hij moedigde mannen en vrouwen aan om uit de kast te komen en probeerde iedereen tegen de discriminerende wetgeving te zetten. Maar tegen welke prijs?
- Elephant: Gus Van Sant's nieuwste film neemt ons mee naar een Amerikaanse middelbare school. ELEPHANT ontplooit zich als een doodgewone schooldag, gevuld met schoolwerk, football, roddel en 'socializing'.
ELEPHANT observeert het doen en laten van verschillende studenten en laat ons zien hoe ze echt zijn. Zo maken we kennis met Eli, die verschillende studenten voor z'n camera laat poseren. Nate die na de voetbaltraining met z'n vriendinnetje Carrie gaat eten. Brittany, Jordan, en Nicole klagen over de bemoeizucht van hun moeders. John loopt over het gras naar buiten en kruist het pas met Alex en Eric.
Een doodgewone schooldag, maar dit lijkt alleen maar zo.
- Last days: Blake is een introverte muzikant wiens plotselinge succes ook zijn ondergang dreigt te worden. Hij voelt zich hoe langer hoe eenzamer en isoleert zich steeds meer van de buitenwereld. Hij brengt zijn dagen al dolend rond in de omliggende bossen en mediterend in een elegant maar vervallen landhuis. Het is een periode van innerlijke onrust en gestoord bewustzijn, afgewisseld met enkele zeldzame uitbarstingen van rock ‘n roll. Iedereen lijkt wel hopeloos op zoek te zijn naar Blake – zijn zogenaamde vrienden, zijn manager, zijn platenlabel, zelfs een privé-detective – maar Blake vermijdt elk contact. Hij heeft vooral nood om alleen te zijn en ontwijkt zelfs de enkele vrienden in zijn huis die hem alleen benaderen wanneer ze iets nodig hebben : geld of raad bij het maken van een song. Tenslotte trekt hij zich terug in het tuinhuis op zoek naar een uitweg. Alhoewel deze film geïnspireerd is op de laatste dagen van Kurt Cobain, blijft het een fictief gegeven waarin de personages en gebeurtenissen niet reëel zijn.
- Paranoid park: In Paranoid Park komen alle coole skaters samen. De 16-jarige skateboarder Alex wil er graag bijhoren, maar doodt per ongeluk een bewaker. Omdat Alex met de scheiding van zijn ouders, cheerleaders en de puberteit al genoeg aan zijn hoofd heeft, besluit hij te doen alsof het niet gebeurd is. Maar het onderdrukken van zo veel emoties valt niet vol te houden. Voor de casting van deze film werd een oproep geplaatst op MySpace, volgens regisseur Gus Van Sant (die graag met onervaren acteurs werkt) dé manier om tegenwoordig jonge mensen te bereiken.
- Mala Noche: het speelfilmdebuut van Gus van Sant
Walt, die in een likeurwinkel werkt, is hopeloos verliefd op de 18-jarige Johnny, een illegale Mexicaanse immigrant. Johnny voelt niks voor Walt (wel voor zijn zuster), maar maakt van de situatie misbruik om aan geld en kleren te komen. Walt op zijn beurt stelt zich dan maar tevreden met Johnny’s kompaan Roberto…
Bestellen
DVD |
|
Bestel!
|
Dvd, 5 disks, speelduur 457:00 minuten |
|