"Ik ben het zat om me onzeker te voelen over wijn. Dit is een schitterende manier om er meer over aan de weet te komen" - John Cleese
Wijn is een verwarrende zaak. Overweldigend zelfs. Waar te beginnen? John Cleese houdt van wijn, maar is zeker geen expert. In Wijn voor Onwetenden kijkt hij op een geheel eigen wijze naar de wereld van het wijn maken en ontdekt:
- Hoe men wijn vindt die goed smaakt.
- Hoe de wijn te bewaren en serveren als hij eenmaal in bezit is.
- Hoe men zeker weet dat het de beste wijn voor het minste geld is.
Dit is een serieus bedoeld programma, dat u echter allengs ook zeker aan het lachen maakt. De experts die John raadpleegt, praten levendig, informatief en vooral gedreven over hun vak. Zij slagen erin af te rekenen met het snobisme dat vaak gepaard gaat met het onderwerp. Tijdens zijn bezoek aan verschillende wijnmakerijen leert Cleese het onderscheid kennen tussen de diverse wijnsoorten en de bijbehorende benamingen:
- Als Riesling en Sauvignon Blanc worden besproken, leert hij over het gistingproces.
- Bij de Chardonnay en Pinot Noir komt hij te weten waarom rode wijn rood is.
- En als hij Merlot en Cabernet Sauvignon proeft, ervaart hij hoe de ligging van een wijngaard de smaak van de wijn beïnvloedt.
Maar hoe zit het met die goede wijn voor weinig geld? In een hilarische sketch speelt hij een dubbelrol - een ober met zijn onfortuinlijke gast - en krijgt dan advies van een echte kenner (sommelier) over hoe men in een restaurant wijn bestelt. Daarna zien we hoe hij een wijnproeverij in zijn huis organiseert en vrienden uitdaagt de prijs van de wijn die zij proeven te raden. Tenslotte nodigt hij twee experts bij hem thuis uit, met wie hij bediscussieert hoe wijn dient te worden bewaard en geschonken. De nadruk ligt echter op persoonlijke smaak.
Cleese: "Laat niemand je vertellen van welke wijn je moet houden, want mensen hebben verschillende smaken. Laten we dat respecteren."